Projects



Stroomvlam [2023]

Op basis van de iconografie van mijn afstudeer werk heb ik voor mijn eigen gebruik een sterk herkenbaar symbool gemaakt en deze uitgevoerd in kleuren en texturen die naar mijn idee de vorm als geheel meer ‘smaak’ geven, om het maar even synthetisch te benoemen.

Based on the iconography of my graduation work, I have created a highly recognizable symbol for my own use and executed it in colors and textures that, in my opinion, give the shape as a whole more 'taste', speaking ‘synesthesic’ terms


 

SCRIPTIE / MANIFEST; De Vierde Krenking [2021]

internet-GD_JulianVennik_02.jpeg

‘De Vierde Krenking’; 'Hoe om te gaan met het bewustzijn van een ‘ander’, de zoektocht naar (ontwerp)oplossingen omtrent het wederzijdse onbegrip in relatie tot ‘anderen’ en de herpositionering van onze eigen dierlijke aard.' In ‘De Vierde Krenking’ introduceer ik naast onderzoek over ontwerpen en in hoeverre hierin rekening wordt gehouden met ‘anderen’ (zowel mens als dier), ook een zelf ontwikkelde ethiek; Stroom.

 

INSTALLATIE / INSTALLATION; HOMO MOMENTUM [2021]

De mens, ‘Homo Sapiens’ ofwel ‘Gelijk denkende’, onderscheid zichzelf maar al te graag van zijn omgeving. Wetenschap, cultuur, religie, empathie, samenwerking, altruïsme en het gebruik van gereedschap zouden allemaal factoren zijn die ons als mensen verenigen, maar we delen meer met onze omgeving dan we wellicht zijn gaan denken. Intelligentie maakt ons namelijk niet bijzonder. ‘Denken’ en deze gedachten werkelijkheid maken is zeer zeker niet iets wat ons als mensen onderscheid. Het is tijd, om die alomvattende samenhang te gaan zoeken in onszelf; en dus ook onze omgeving. Het enige werkelijke overstijgende waaraan alles bloot staat is het momentum van tijd. Dingen zijn, waren en worden; iets, dat is moeilijk te bevatten voor wezens die zelf net als kiezels in onveranderbaar ogende rivieren, slechts tijdelijk worden blootgesteld aan hun omgeving. Wij ‘zijn’, waren en worden onze omgeving. Alles; het enige dat zeker ‘is’.

Humans, ‘Homo Sapiens’ or ‘Equal Thinkers’, likes to distinguish himself from his environment. Science, culture, religion, empathy, collaboration, altruism and the use of tools are all supposed to be factors that connect us as humans, but we share more with our environment than we might have started to believe. Intelligence does not make us special. Thinking and making these thoughts reality is most certainly not something that distinguishes us as humans. It is time, to look for that all-encompassing coherence within ourselves; and therefore our environment. The one true transcendental to which everything is exposed is the momentum of time. Things are, were and become; something, that is difficult for creatures to comprehend who, like pebbles in immutable rivers, are only temporarily exposed to their environment. We ‘are’, were and will become our environment. Everything; the only thing that ’is’.

thumbnail_IMG_3003.jpeg

Eindwerk, ArtEZ 2021

Installatie: Homo Momentum

‘Homo Momentum’, is een verzameling van introspectieve werken en een tegenreactie op het huidige menselijke zelfbeeld en de hierop aansluitende beleving van realiteit. In mijn werken relativeer ik de mens aan zijn omgeving en stel ik ons gelijk aan alles wat (in ‘momentum’) ‘is’, omdat de mens zeer zeker niet het enige organisme met autonomie is.

Naast het herpositioneren van wat het betekent om (mens) ‘te zijn’, wil ik mensen, of eigenlijk organische machines, een medium geven om zo een actieve ‘virtuele’ interactie met hun individuele belevingswereld aan te gaan. We staan gelijk aan onze omgeving, het enige verschil wat ons lijkt te onderscheiden van de meest basale grondstoffen is ons bewustzijn, welke in essentie te verklaren is als een bijwerking van ons metabolisme.

Ondanks dat deze ethiek waarin ik mijzelf compleet gelijk stel aan mijn omgeving wellicht een persoonlijke overtuiging is. Zie ik het als een feit dat alle organismen met een autonome wil, eenzelfde soort abstracte en beleving hebben van de vergankelijke realiteit. Ik hoop dat we onszelf zullen gaan zien als onderdeel van de natuur, in plaats van zijn temmer of gebruiker, want dit zet ons op voor een toekomst gevuld met onverantwoordelijke uitbuiting en misplaatste empathie.

‘Homo Momentum - Meer Dan Mensen’, is zowel een verzameling van introspectieve werken als dat het een grensverleggende tegenreactie is op het hedendaagse menselijke zelfbeeld en de hierop aansluitende beleving van de realiteit. In mijn werken relativeer ik de mens aan zijn omgeving en stel ik ons gelijk aan alles wat (in ‘momentum’) ‘is’, opdat de mens zéker niet het enige organisme met autonomie is. Naast het herpositioneren van wat het betekent om (mens) ‘te zijn’, wil ik mensen, of eigenlijk organische machines, een medium geven om zo een actieve ‘virtuele’ interactie met hun individuele belevingswereld aan te gaan.

Visie

Op de academie hebben we het vaak gehad over  'Human Matters’, menselijke kwesties, maar ik denk dat het juist belangrijk is om te herzien wat het überhaupt betekent om (mens) te zijn. Ik wil ons bestaan relativeren, om zo op lange termijn onbedoeld speciësisme tussen mens en dier te bestrijden en mensen te laten reflecteren over hoe wij ons als ‘mens’ verhouden tot onze omgeving. De mens stelt zich over het algemeen arrogant op naar zijn omgeving, waar deze in de werkelijkheid slechts een onderdeel is van hetgeen hij probeert in te kaderen. De werkelijke realiteit is een abstracte onsamenhangende samenhang van ‘deeltjes’ en onze beleving hiervan is slechts een ononderbroken opstapeling van aannames over deze beleving.

Ik denk dat het erkennen en accepteren van de nederige, maar verbazingwekkend onoverzichtelijke aard van ons bestaan zal leiden tot oprechte empathie naar ‘anderen’ en minder onnodig angst zaaiende onzekerheid over het ‘onbekende’, we moeten ons juist meer openstellen voor het onbekende omdat deze onbevredigende abstractie ons meer zegt over onze omgeving dan de aannames waarop wij onze beleving baseren.

Doel

Ik wil mensen laten herzien wat het betekent om (mens) ‘te zijn’ door deze te relativeren aan zijn omgeving, maar ik wil deze mensen, of eigenlijk organische machines, vooral confronteren en een manier geven om te reflecteren of zelfs te laten spelen met hun eigen beleving. We lijken manische geconditioneerde primaten met honger voor luxe en zelfverheerlijking, waardoor we ons niet beseffen en/of verantwoordelijk voelen voor hoe we ‘anderen’ (in de breedste zin) op massa-schaal tergen. Zaken als speciësisme, racisme, xenofobie en enorm misgunnende ‘superieur’ geachte ideeën staan onbewust nog steeds ten grondslag van hoe velen de wereld beschouwen en zullen dus ook onze toekomst weer vormen.

Zo kijken we als Nederland grimmig terug op ons slavernij verleden, terwijl slavernij hedendaags nog steeds een groot onzichtbaar deel is van de draagkracht voor ons dagelijkse leven. Zo willen we ook onze natuur laten ‘verwilderen’ terwijl vrijwel alle natuur in Nederland door mensen is aangelegd en deze daarom soms onleefbaar blijkt voor de ‘wilde’ dieren zelf. En is deze natuur dan van de omgeving, de dieren of van de mens?

Hier moeten we in onze veranderlijke wereld enorm goed over na gaan denken en ik merk dan ook zelf, als iemand die op jonge leeftijd al is gediagnosticeerd en geconfronteerd met de grilligheid en diversiteit van het bewustzijn, hoe het beeld op bewustzijn en neurotypische of neurodiverse breinen, drastisch is veranderd in de laatste jaren terwijl we in deze verschuiving van denken de belevingswereld van dieren nog steeds niet of amper erkennen.

Ambitie

Mijn ‘Stroom’ ethiek, welke ik heb geïntroduceerd in mijn scriptie ‘De Vierde Krenking’ is zowel een reactie op het menselijke zelfbeeld als dat het een relativerende verklaring kan zijn van alles wat is. Ik wil de mens inspireren om een verrijkende gastheer te zijn voor (alles en iedereen in) zijn omgeving en te helpen met het begrijpen en accepteren van onze begrensde beleving van een magische realiteit. Ik vind dat het tijd is om met een nieuwe blik naar alle (levende) ‘dingen’ te kijken, open te staan voor ‘anderen’ en wellicht ook, oude doorvertelde antropocentrische concepten als de ‘menselijke ziel’, los te laten en te vervangen door het besef dat we allen (slechts) Stroom zijn.


“ORDER OF THINGS;” [2021] (SOUNDSCAPE)

‘Een ode aan de waargenomen chaos en orde der dingen.’

Auditieve ondersteuning voor de installatie “Homo Momentum” (2021).

‘An ode to the perceived chaos and order of things.’

Auditory support for the installation “Homo Momentum” (2021).


MEER / MORE [2021]

Chaos is een orde van samenhang die we moeten leren te accepteren, omdat onze werkelijkheid niet vertaald kan worden. We worden niet, maar zijn en niets blijft, maar alles is altijd meer, zelfs als het daardoor minder wordt. Alles lijkt een begin en een eind te hebben, maar deze hebben slechts een abstracte connectie en ‘zijn’ in werkelijkheid(;één). Er is en blijft meer dan je ooit zult zien, zal weten of laat staan zal kunnen beseffen; Wat ‘is’. Wordt je bewust van je onwetendheid en omarm het onbereikbare onbekende, confronteer jezelf met je verwachtingen. Je bent meer dan mens, je bent materie, Stroom, een collectief, samengevat tot ‘één’. Golvende deeltjes in een zee van Stroom, waarin wij waren, zijn en worden om onszelf zo te verliezen in de aannames over onze omgeving. Het ‘alles’ is groter dan onze beleving ervan, niets ‘is’ om er te zijn. Alles; is.

Chaos is an order of coherence that we must learn to accept, because our reality cannot be translated. We do not become, but are and nothing remains, but everything is always more, even if it makes it less. Everything seems to have a beginning and an end, but these have only an abstract connection and in reality is(;one). There is and remains more than you will ever see, will know, or let alone be able to realize; What ‘is’. Become aware of your ignorance and embrace the unattainable unknown, confront yourself with your expectations. You are more than human, you are matter, Stroom, a collective, summarized into ‘one’. Waving particles in a sea of Stroom, in which we were, are and become to lose ourselves in the assumptions about our environment. The ‘everything’ is greater than our experience of it, nothing ‘is’ to be there. Everything; is.

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more

AANNAMES / ASSUMPTIONS [2021]

Wat wij denken en/te zien, verschilt enorm van de werkelijke realiteit. Onze perceptie is een verlengstuk van onze belevingswereld en berust op aannames over de indrukken vanuit onze omgeving. Alles wat wij waarnemen van onze omgeving is gebaseerd op hetgeen we al (denken te) weten. Ons zicht is (slechts) een fysieke manifestatie van een van onze primaire behoeftes om als organische entiteit/collectief zijn omgeving in te kaarten. Deze aannames, die de perceptie op onze directe omgeving vormen, zijn door hun beperkte context enorm misleidend in het waarnemen, of eigenlijk vertalen van de realiteit. Er gebeurt bij het ‘zien’ namelijk veel meer dan slechts kijken, wij zien wat we ‘denken’ te zien. Confronteer jezelf daarom met je aannames; vergelijk je verwachtingen met uitkomsten, zonder deze te buigen naar je wil.

What we think and/see is vastly different from the actual reality. Our perception is an extension of our individual ‘virtual’ experience and relies on assumptions about the impressions from our surroundings. Everything we perceive about our environment is based on what we already (think we) know. Our sight is (only) a physical manifestation of one of our primary needs to map out our environment as an organic entity/collective. Due to their limited context, these assumptions, which form the perception of our immediate environment, are enormously misleading in perceiving, or actually translating, reality. In ‘seeing’ much more happens than just looking, we see what we ‘think’ we see. Therefore, confront yourself with your assumptions; compare your expectations with outcomes, without bending them to your will.


VIRTUELE DEREALITEIT / VIRTUAL DEREALITY [2021]

Wij zien, wat we ‘denken’ te zien. De visuele perceptie is eigenlijk niet meer dan een (vrijwel) ononderbroken, virtuele, visueel gemaakte gedachtestroom over onze omgeving. Gedachtes die gebaseerd zijn op interactie tussen onze zintuiglijke waarneming en het interpreteren van fysieke prikkels of soms zelfs de gedachten zelf. Door deze individuele interpretatie wordt het ‘kijken’ iets dat ‘iets’ zegt over de manier waarop je (jezelf) ziet. Je bent een dier met ogen, dat kan zien; je leest nu zelfs deze tekst en je ‘bent’, maar dit is minder vanzelfsprekend dan je denkt. Onze beleving van wat ‘echt’ is, ‘is’; enorm beïnvloed. Ik wil mensen daarom vooral confronteren met onze begrensde beleving van realiteit, ons gevoel van ‘zelf’ en ‘normaliteit’ omdat we ieder een organische entiteit zijn met andere interpretaties, waardes en impulsen, voortkomend uit verschillende ervaringen van omgeving, beleeft door tijd, vervormd en gevormd door Stroom.

We see, what we ‘think’ we see. Visual perception is virtually no more than an (almost) uninterrupted, virtual, visualized stream of thoughts about our environment. Thoughts based on interaction between our sensory perception and the interpretation of physical stimuli or sometimes even the thoughts themselves. Because of this individual interpretation, ‘looking’ becomes something that says ‘something’ about the way you see (yourself). You are an animal with eyes that can see; you are now even reading this text and you ‘are’, but this is less obvious than you think. Our experience of what is ‘real’, ‘is’; greatly influenced. I therefore especially want to confront people with our limited experience of reality, our sense of ‘self’ and ‘normality’ because we are each an organic entity with different interpretations, values ​​and impulses, arising from different experiences of the environment, experienced through time, warped and formed by Stroom.


More than human [2021]

It's simple, we're all organisms with autonomy.


EXAMPLE_VENNIK.png
 

Cisterian Cyphers [2021]

The Cisterian monks invented a numbering system in the 13th century which meant that any number from 1 to 9999 could be written using a single cypher.

I loved this constructional concept so I made a handy Adobe Photoshop file where you can copy the cypers but can also easily automatically create cyphers with values up to 9999 [in pixelart fashion]!

TO DOWNLOAD THE PHOTOSHOP FILE CLICK HERE


ZELFPORTRET [2020]

Een filosofisch zelfportret.

Ik ben Julian Vennik - En dit is mijn zelfportret - Het is een reflectie van wie ik ben, wat mij maakt en wat ik ken. - Ik ben, wie ik denk dat ik ben. - Dus wat ik denk vormt me - Ik ben, wat ik voel - Ik ben, wat ik eet - Ik ben, wat ik lees - Ik ben, wat ik hoor, zie, ruik en vergeet. - Ik hou van deze chaos die mij continue vormt. - Ik omarm alles wat ik tegenkom en laat het daarbij ook weer vallen. - Niemand kan mij kennen voor wie ik denk te zijn. - Zelfs als ik denk over de ander, denk ik daarbij in een vorm over mijzelf. - IK BEN wat ik ken. - Mijn omgeving is een altijd maar evoluerende stroom van metaforen en het is lastig om uit te stijgen boven wat je kan horen - Ik raak bevooroordeeld, ik hoor de helft en voordat ik het weet, deel ik mijn mening niet meer met mijzelf - Wie ik ben, is wie ik denk te zijn. - Want ik ben, maar ik ben niet de denkende ik. - Ik ben een proces, een organisme, een dier, een mens - Ik ben stof, bijeengehouden door de tijd. - De ‘ik’ die nu met je communiceert is een organisch systeem. - Maar de geluidsgolven die je hoort zijn alles behalve dat. - Onze emoties en valse gevoelens van veiligheid misleiden - Maar er is geen goed of kwaad, alles is objectief. - en juist daarom heb ik lief. - Ik hou van de wereld en ik hou van mijn pijn - gedachtes verzachten en zijn, zoals de tijd - vluchtig, dus leef voort - De beelden die je voor je ziet en de woorden die je hoort - geven een beeld van wie ik ben in verhouding tot jouw soort - Ik ben een dier, Ik ben mijn omgeving, Ik ben waarmee ik mijzelf associeer - al is het onzichtbaar voor anderen. - ik leer en blijf veranderen. - Ik ben een construct en ooit zal ik verdwijnen.


 
 

GENESIS [2020]

A soundscape about the formation of our universe and the origins of human life on earth.
(Recommended to listen with headphones or stereo equipment.)

Een hoorspel over de vorming van ons universum en het ontstaan van het menselijk leven op aarde.
(Aanbevolen om te beluisteren met koptelefoon of stereo apparatuur.)

 

 

Logo “The Gallery Milan”[2020]

A branding proposal I presented at ArtEZ Zwolle to Nicole Uniquole for a new logo and corporate identity for ‘The Gallery Milan’ restaurant/event location in Milan. Located in a beautiful historic passageway in Milan, Italy

 

 

‘Internatives’ (gebundelde projecten) [2019]

In dit project reflecteer ik op de manier zoals ik de (moderne) wereld zie. Ik verwijs in mijn project naar de mensen in onze maatschappij als de
‘Internatives’, en vanuit deze groep belichaam ik mijn ideeën aan de hand van zelfgefabriceerd modern Materieel (cultureel) erfgoed.

 

 

NEOGRAPHY [2019]

Een project over taal (verdere toelichting in de onderstaande slides).

 
TAAL_UITLEG
totemtaal

 

ODE AAN HET LICHT [2019]

Audiovisuele werken

Klik hier voor de 360° (test) video van “LICHT” [21:49min]

 

De nieuwe piraten [2018]

Een grafische verbeelding

Ik heb in mijn eerste jaar van ArtEZ Graphic design een boekje gemaakt over de moderne piraterij. Dit boekje is geïnspireerd door mijn jeugd fascinatie voor piraten. Om deze reden heb ik ook gekozen voor een kinderlijke uitstraling doormiddel van overdreven uitdrukkingen en simpele maar doordachte teksten.

 

 

Ormel [2018]

Huisstijl ontwerp

Voor mijn eind project ter afronding van mijn 4e jaar op het Cibap heb ik zelf een klant moeten zoeken waar ik een probleem voor ging op lossen. Dit is het bedrijf "Ormel Cultuurhistorie & Bouwtechniek" geworden. Ik heb hiervoor een nieuw visueel concept ontwikkelt. (De website is momenteel in ontwikkeling en HIER te bekijken.)

Het resultaat is een sterke identiteit met uitstraling en een verhaal.

Ormel_Cultuurhistorie_Bouwtechniek
 

 

"FABCARE" [2017]

Ik ben ongeveer 10 weken bezig geweest met het project "Fabcare". In dit project heb ik samengewerkt met 4e jaars van verschillende richtingen van het Cibap. Samen met mijn team heb ik onderzocht wat de problemen zijn in de huiselijke kringen van ouderen en deze vervolgens geprobeerd op te lossen.

Dit hebben we gedaan door gesprekken te houden met de ouderen en op bezoek te gaan met koffie en een slagroom taart. Hierdoor konden we gelijk zien welke problemen ze hadden bij bijvoorbeeld het koffie drinken of het eten van de taart.

Uit dit project zijn meerdere producten gekomen waaronder de "Loop-Tie". Deze is hier rechts te zien. De "Loop-tie" is bedoeld om door de knoopsgaten heen te halen, de knoop er in te haken en deze vervolgens soepel er door heen te trekken.

Hieronder de links naar de andere producten die we hebben gemaakt.

"Finesso"

"Loop-tie"

"Throw-low"

 

 

MASTERWEAR "FABCARE" [2015]

In dit project mochten zelf beslissen wat we mochten maken zolang het maar een souvenir winkel was met een Hollands tintje.

Ik heb toen het concept voor 'MASTERWEAR' uitgedacht en uitgevoerd.

(alle ontwerpen, en producten op de site zijn bedacht en ontworpen door mij)

Link naar concept webpagina

 

 
 

 
 
 

BLADboard [2016]

Duurzaamheid / materiaal ontwikkeling onderzoek

Dit heb ik geschreven als scriptie voor het vak Nederlands. In dit onderzoek vertel ik over de verschillende huidige alternatieven van hout in de verschillende markten. Tijdens dit onderzoek ben ik enorm tegenstrijdige dingen tegen gekomen vanuit de EU en hoe er word gekeken naar duurzaamheid. Ook kijk ik zelf naar alternatieven en kom ik met een voorstel / oplossing.